fbpx

"Wat bedoel je," je kunt een vetrijk dieet eten en afvallen "? Word je niet dik van vet? ' Als je ketogeen bent geweest, of zelfs als je hebt gespeeld met het idee om een ketogeen dieet te beginnen, heb je waarschijnlijk iemand in je leven iets horen zeggen dat hierop lijkt. Ach ... je hebt misschien zelfs iemand je dit horen vragen toen ze nieuwsgierig werden waarom je geen broodje met je hamburger wilde. We weten dat we het hebben! Dus, maakt vet je echt dik? Nou, het antwoord is niet zo eenvoudig als ja of nee ... het lijkt echt nooit zo te zijn. Maar als we het scenario te veel zouden vereenvoudigen, is het antwoord: "Nee. Vet maakt je niet dik. ' Maar hoe kan dat zo zijn? Ik bedoel ... het is in de naam om hardop te huilen! Welnu, het heeft te maken met de complexiteit van het menselijk lichaam en het metabolisme van verschillende macronutriënten / substraten.

Een vetrijk dieet definiëren

Wanneer u een ketogeen dieet bespreekt, zult u horen dat het een vetrijk dieet is, en dit is waar. Maar "hoog vet" is echt een relatief begrip. Het wordt zo genoemd omdat vet bedoeld is om het hoogste percentage van je dieet te vormen versus eiwitten of koolhydraten. In vergelijking met hoe je hebt gegeten voordat je met keto begon, eet je misschien niet meer gram vet. Dat is niet voor iedereen het geval, maar dat lijkt het voor velen te zijn. Door voornamelijk vet te eten en je koolhydraatinname drastisch te verminderen (tot 20 netto gram per dag of minder), begin je je lichaam te trainen om te vertrouwen op vetten als primaire brandstofbron. Dit is een willekeurig proces dat ervoor zorgt dat uw lichaam opgenomen vetten (vet dat u eet), opgeslagen vetten (vet / lichaamsvet) en zelf gegenereerde vetten (cholesterol) gebruikt. Dit kan voor de meeste mensen een aantal gezondheidsvoordelen opleveren, maar het belangrijkste gezondheidsvoordeel dat we hier zullen bespreken, is het voordeel van gewichtsvermindering door de vermindering van vetweefsel (lichaamsvet).

Vet calorieën en energie

In tegenstelling tot koolhydraten en eiwitten hebben lipiden (vetten) het uitzonderlijk moeilijk om het metabole proces te doorlopen dat bekend staat als gluconeogenese. Dit is het proces van het omzetten van niet-glucose / niet-koolhydraatmoleculen in glucose om glycolyse te ondergaan voor de productie van energie in het lichaam. In plaats daarvan ondergaan lipiden een proces dat bekend staat als lipolyse. Deze verdeling duurt iets langer en levert eigenlijk meer energie op, wat een deel van de reden is waarom een enkele gram vet een hoger caloriegehalte heeft dan een enkele gram koolhydraten of eiwitten. Het draait allemaal om de energie! Je lichaam is zelfs slim genoeg om dit te doen met je eigen vetreserves wanneer je calorie-inname laag genoeg is ... vooral als er geen glucose in het lichaam komt.

Wat betekent dat voor jou? Welnu, het betekent dat je moeilijk ingedrukt zult worden om jezelf te vinden in een situatie waarin je lichaam vet in glucose kan of wil omzetten. Zonder die essentiële stap te doen, kan het niet worden opgeslagen voor energie die later wordt gebruikt, omdat uw skeletspieren en vetweefsel zijn gemaakt om glycogeen (een bijproduct van glucose) op te nemen voor opslag, niet lipiden (vetten). Dat gezegd hebbende, omdat je vetweefsel geen vet kan opnemen om later te worden opgeslagen voor gebruik, kan het je niet dik maken! Dit is een beetje een over-vereenvoudiging van het proces, maar dat is de basis van het ketogene dieet en waarom het zo succesvol is om duizenden mensen te helpen hun lichaamsgewicht op een gezonde en duurzame manier onder controle te houden (evenals een aantal andere gezondheidsvoordelen).

De oorlog tegen vet

Als dit waar is, waarom geloven we dan allemaal dat vet ons dik maakt? Daar zijn een aantal redenen voor. Misschien is de grootste reden gewoon de terminologie die we gebruiken bij het bespreken van voedsel zoals "vet voedsel", wat inhoudt dat het je dik maakt of een grote hoeveelheid vet bevat of beide. Maar ook de maatschappij zelf heeft hierin een grote rol gespeeld. Velen van ons zijn opgegroeid in huishoudens of hebben ouders die opgroeiden in huishoudens die vroeger met veel meer vet kookten dan nu. Maar veel van dat veranderde in de jaren 1970 toen de Amerikaanse regering een nationale aanbeveling deed op basis van beperkt, slecht begrepen (of verkeerd begrepen) en slecht verkregen onderzoek gedaan door een man genaamd Ancel Keys vanaf de jaren 1950. Dit onderzoek was verre van volledig of echt representatief voor de risico's die vetinname in het dagelijks leven / de gezondheid met zich meebrengt, maar zonder enig beter bewijs beschikbaar, was dit alles wat de Amerikaanse regering moest doen.

Voedsel zal de oorlog winnen - verspil het niet!
Vintage WOI-advertentie voor Crisco 1918

Marketingcampagnes rond de late jaren 1970 begonnen te impliceren dat je niet patriottisch, ongezond en on-Amerikaans was als je geen plantaardige oliën / margarine of andere vetvervangers voor dieren at. Dit was ongelooflijk effectief en werd gebruikt in een tijd waarin patriottisch zijn belangrijk was voor bijna alle Amerikanen. Dus wat hebben we gedaan? We vertrouwden erop dat we de juiste informatie kregen en deden wat ons werd gezegd. We aten vetarm, we introduceerden meer bewerkte en ongezonde vetten, in plaats daarvan verhoogden we onze koolhydraatconsumptie en geraffineerde suikerconsumptie drastisch, en we werden dikker en dikker en dikker. We begonnen meer diabetes te ontwikkelen, meer ontstekingsstoornissen, meer neuro-cognitieve stoornissen ... we werden de poster-kinderen voor ongezond leven. Maar met dit alles zijn de aanbevelingen nog steeds niet gewijzigd. Natuurlijk zien we nu aanbevelingen om suiker te verwijderen, maar suiker heeft veel namen. Suiker is ook niet de enige koolhydraatbron die wordt afgebroken tot glycogeen of die een piek in uw bloedglucose- en insulinespiegels veroorzaakt.

Het goede nieuws over vet

En nu voor de positieve spin ... vet is niet alleen goed voor je, maar het levert meer energie per gram dan koolhydraten. Wist je dat vetten 9 calorieën per gram bevatten versus slechts 4 calorieën per gram in vergelijking met koolhydraten? Dat betekent dat je meer dan twee keer zoveel energie uit vetten haalt als koolhydraten! Dit betekent ook dat je je meer verzadigd voelt met vetten dan met koolhydraten. Wanneer u verzadigd bent, voelt u minder honger en verbruikt u over het algemeen minder calorieën, wat helpt bij gewichtsverlies. Dit geldt voor iedereen, of u nu ketogeen bent of niet. De wetenschap die de door koolhydraten en vetten geleverde energie bepaalt, wordt niet beïnvloed door het metabolische proces dat uw lichaam gebruikt. Je moet je dus afvragen waarom vetten zo'n slechte reputatie krijgen als ze je niet alleen niet dik maken, ze kunnen je ook helpen minder te eten omdat je je langer verzadigd voelt.

Het laatste woord

Zoals hierboven opgemerkt, slaat suiker op als vet. Suiker maakt ons dik. Vet daarentegen doet dat niet. We moeten leren de manier waarop we over voedingsmiddelen denken, de manier waarop we over voedingsmiddelen praten, te veranderen, en we moeten beginnen met een beter onderzoek naar de impact van voedsel op onze algehele gezondheid en chronische / te voorkomen ziekten. Totdat we dat doen, blijft het standaard Amerikaanse dieet een enig excuus voor een manier van eten.

Referenties

cta-booklet

Niet op onze mailinglijst?
Meld u aan en ontvang 3 eenvoudige, gastronomische Keto-Mojo-dinerrecepten!

Bij Keto-Mojo geloven we in delen - het delen van belangrijk keto-gemeenschapsnieuws, wetenschap en studies, geweldige keto-recepten, producten waar we van houden en profielen van mensen die ons inspireren.

Word nu lid van onze community en ontvang 3 exclusieve recepten die niet op onze website te vinden zijn.

Show Buttons
Hide Buttons
X